Power BI

KAKO JE POWER BI PREUZEO VODEĆU POZICIJU NA BI SCENI

Verujem da će u istoriji BI-ja ovo biti jedna od najvećih priča ikada – kako je nakon više od dekade provedene na prvom mestu, jedan džin i lider položio oružje i priznao poraz.
Mesec jun 2019. je doneo dve velike vesti u BI svetu. 6. juna Google  je  objavio akviziciju LOOKER-a, a 10. juna je odjeknula vest o akviziciji Tableau od strane Salesforce. Istog dana je Microsoft  objavio junski update za POWER BI koji je sa sobom donosio neke važne novine ali ova vest  gotovo da je prošla nezapaženo u senci prethodne dve.

Međutim, bilo je jasno – Power BI je preuzeo tron!

Kako je POWER BI uspeo to! Kako je jedan relativno mlad alat – samo za 4 godine – uspeo da pretekne sve takmace na BI sceni. Možda se odgovor na ovo pitanje čini jednostavnim – da je POWER BI uspeo zbog Microsoft-a! To je tačno! Ali ako malo bolje pogledate šta se dešavalo prethodnih godina videćete jednu fantastičnu priču. Priču o viziji, strategiji i izvanredno odrađenom poslu koji je Majkorosoftova mašinerija izvela. Vratimo se destak godina u nazad u 2010. godinu. U tom trenutku  Tableau, koji se pojavio još 2003. godine, je već osvojio tron  na kojem će neprikosnoveno provesti skoro čitavu narednu deceniju. Oko njega su tu bili i drugi veliki igrači poput Microstrategy, IBM, Oracle, Qlik  ali ne i Microsoft. BI prostor se širio velikom brzinom a potreba za BI alatima i reagovanje tržišta su beležili rastući trend iz godine u godinu. Do 2015. godine BI prostor će uveliko biti zreo sa preko 100 igrača, te godine 24. Jula Power BI je prvi put javno objavljen. U tom smislu Power BI je bio veoma mlad alat i kasni učesnik na tržištu! Gotovo još jednu deceniju unazad Microsoft je posedovao alat koji je omogućavao lakše izveštavanje za firme. To je SQL Server Reporting Services (SSRS), ali ovaj alat, iako široko prihvaćen, nije posedovao vrhunsku funkcionalnost koju su imali Tableau i Qlik i koji su postajali sve vidljiviji na tržištu. Microsoft-u je bio potreban novi igrač koji će u sebi objediniti sposobnost manipulacije podacima iz raznih baza podataka i vizuelizaciju tih podataka. I tu dolazimo do momenta za koji verujem da će biti primer kako pametna odluka i pametan izbor mogu da vas odvedu do neverovatnog postignuća i uspeha! I tu se ogleda sva genijalnost Microsoft mašinerije i ljudi koji stoje iza nje.

EXCEL!

Da, dobro poznati EXCEL! Glavni alat svih analitičara širom sveta od početka 90-tih prošlog veka. Bez obzira na pojavu BI alata, Excel je čak i danas još uvek prisutan u ništa manjoj meri nego ranije. Microsoft je izabrao Excel da mu bude glavni promoter budućeg novog alata. A budući alat će biti dizajniran tako da u sebi sadrži mnoge osobine Excel-a. Koliko je to bila mudra i genijalna odluka pokušaću da vam objasnim! 2010. pojavili su se Power Pivot (PP), Power Query (PQ), Power View i nešto kasnije Power Map kao zasebni add-in dodaci za Excel. Gotovo 5 godina pre POWER BI, Microsoft je delove budućeg alata ubacio u EXCEL. Sećam se mog prvog susreta sa Power Pivot-om i mog oduševljenja kada sam sa relativnom lakoćom DAX-ovao mere i učio da napravim dobar model (jer su mnoge DAX formule imale istu funkcionalnost, logiku i sintaksu kao i Excel formule). Sa druge strane Power Query je u potpunosti zamenio sve moje VBA & SQL kodove koje sam koristio sa simulaciju ETL-a. Funkcionalnost koju su PP & PQ nudili bila je zapanjujuća. Za samo 6 meseci svi moji izveštaji su bili prebačeni na PP & PQ omogućivši do tada neviđenu automatizaciju. Upotreba Excel Cube formula je došle do punog izražaja. Vrlo brzo postao sam veoma verziran u DAX-u i modelingu podataka, i vreme da napravim srednje kompleksan izveštaj smanjilo se za nevorovatnih 10 puta!
Bila je to čudesna magija koja se, verujem, dešavala svim analitičarima širom sveta.
Ova genijalna strategija učinila je da punih pet godina, pre pojave Power BI, analitičari širom sveta koristeći Excel, DAX-uju, prave modele i rade ETL kroz PQ. Microsoft je na ovaj način, kroz Excel, analitičare širom sveta pripremao, a da toga oni nisu bili ni svesni, za nešto mnogo veće. Onda je 24. jula 2015. (punih 5 godina nakon pojave add-in dodataka za Excel) lansiran POWER BI! Novi igrač je stigao!
  • Microsoft je ponudio besplatnu verziju koja je imala neke ograničene funkcije, ali je odlično radila za većinu zahteva koje su analitičari imali. Poređenja radi, Tableau je davao 14-dnevnu probnu verziju.
  • Čak i sa pro licencom POWER BI je bio jeftiniji od Tableau i do 10 puta
  • Pover BI je u sebi imao Excel intuitivnost koja je dobro bila poznata svim analitičarima koji su imali sklonost ka Excel-u
  • I na kraju, POWER BI je odlično integrisan u ceo Microsoft-ov eko sistem; integracija sa AZURE klaudom i 365 Office paketima je firmama pružala dodatnu fleksibilnost.
Da li možete da zamislite koliko je bilo lako svakom analitičaru, koji ima sklonost ka Excel-u, da se prebaci na POWER BI?  Od 2015. u naredne  četiri godine to se upravo i dešavalo. Glavni takmaci nisu imali odgovor na Power BI koji je svakog meseca izbacivao update sa novim poboljšanjima. Tableau je pokušao, izbacio je prep za modeling koje je veoma dobar i lep vizuelno kao i još neke stvari vezane za big data. Ali sve to bilo je nedovoljno da zaustavi napredovanje POWER BI.

Šta je to toliko dobro i toliko izvanredno u POWER BI a što drugi alati nemaju?

I sada dolazimo do suštine – ponovo se vraćamo do starog igrača koji toliko dugo postoji na sceni – EXCEL! Svi koji koriste Excel u ozbiljne analitičke svrhe ovo veoma dobro razumeju. Microsoft je stvarno učinio veliku stvar – omogućio je čak i prosečnim korisnicima excel-a da svoje analitičke veštine i tehničhe sposobnosti podignu na viši nivo i to je zaista bilo revolucionarno. Čak i osrednji korisnik Excel-a mogao je za relativno kratko vreme da savlada modeling i ETL.

Koliko je to velika stvar?

Modeling:
Modeling je do pojave PP bio privilegija IT inžeinjera. Morali ste da dobro vladate SQL-om, konceptom data warehouse-a i da dobro znate MDX ako ste želeli da pravite kocku (Cube). Qlik kao i neki drugi alati u sebi sadrže sve ove elemente ali ovim poslom su mogli da se bave samo IT inženjeri. PP je omogućio svim korisnicima Excel-a da se na relativno lak način upoznaju sa modelingom, da umesto groznog i arhaičnog MDX jezika koriste elegantni DAX koji u sebi sadrži Excel intuitivnost. Za kratko vreme svako je mogao napraviti mali model i dobiti mini kocku. Mere i dimenzije su se putem DAX-a pravile neverovatno lako. Jednom rečju prava magija je bila na delu!
ETL:
Ekstrakcija, transformacija i učitavanje podataka iz različitih izvora su dobro poznati termini i koncept ali opet ljudima iz IT sveta. Za ove stvari potrebno je bilo inžinjersko znanje. PQ sa sobom donosi promenu i Excel korisnici bez znanja SQL-a, pa čak i da ne ulaze u M jezik (PQ ima svoj jezik koji se zove M) bili su u stanju da urade veoma napredne stvari iz ETL-a. I na kraju ako uzmete u obzir da SSAS sada ima Tabular model u sebi tj. na istom engine-u rade i Power Pivot i Power BI i SSAS, a SSAS je takođe bio do sada privilegija IT ljudi, uz malo više rada, truda i učenja jedan Excel korisnik može svoje veštine da podigne na nivo IT inžinjera za 1-2 godine. Sada je sasvim jasno šta je zapravo POWER BI – on je mnogo, mnogo više od BI alata – on je ceo jedan novi univerzum koji se širi neverovatnom brzinom u vidu POWER paketa Microsoft-ove klaud platforme. 10. Jun 2019. je dan kada je jedan gigant, lider i #1 priznao poraz i sišao sa trona! Microsoft je toga dana izbacio junski update za Power BI koji u tom trenutku ima više od 25 miliona modela, obrađuje više od 10 miliona upita svakog sata i podržava zajednicu od preko 850.000 aktivnih članova.

Tog 10. Juna 2019., za samo četiri godine na tržištu, Power Bi se popeo na tron i postao #1 BI alat, a stari igrač – EXCEL – stajao je iza scene i poput mudrog sensei-a blago se smeškao mirno posmatrajući BI svet….

jer prava SNAGA i SLAVA nikada nisu ni bili dovedeni u pitanje…..
ODUVEK SU PRIPADALI NJEMU!
Vladimir Petronić

Vladimir Petronić

Vladimir je već 10 godina u BI analitici. Bio je 5 godina glavni analitičar u kompaniji Philip Morris i svoje bogato iskustvo je sada pretočio u razne kurseve.

Vladimir Petronić

Vladimir Petronić

Vladimir je već 10 godina u BI analitici. Bio je 5 godina glavni analitičar u kompaniji Philip Morris i svoje bogato iskustvo je sada pretočio u razne kurseve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.