Excel - opcija New Window

Excel poseduje veoma puno opcija - toliko da ih je teško i prebrojati!
I koliko god da ga dobro poznajete uvek se pojavi nešto što je korisno a što niste znali.

Čak ni mi u Excel Guru ne možemo da kažemo da znamo sve o Excel-u! Znamo puno ili mnogo ali svakako ne sve! Ova funkcionalnost spada u osnovno poznavanje Excel-a i osnovni rad sa njim, mi u Excel Guru je spominjemo na Excel Business I kursu, ali malo ljudi zna za nju i šta uopšte ona radi. I pored činjenice da se ikonica ove opcije nalazi u jednom od tabova ona nekako ostaje nevidljiva i bez upotrebe. Ova ikonica (opcija) nije usamljena u tome, postoje još neke koje dele istu sudbinu na “štetu” nas korisnika ovog alata. Stvar je u tome da smo malo lenji da istražujemo a ova opcija je stvarno jedna praktična pomoć i budite sigurni da je Microsoft nije tek tako stavio u osnovi meni -View.  Svakako možete preći odmah na deo koji obrađuje samu tehniku klikom ovde.

Nedavno. Četvrtak. Excel kurs…. U sklopu predavanja o “zaključavanju” redova i kolona za skrolovanje, postavi mi koleginica pitanje o nekoj tabeli, koju svakodnevno koristi, a koja je prilično nepregledna i teška za rad čak i sa uključenim opcijama zaključavanja. Veoma brzo mi je postalo jasno da zbog nekih specifičnosti na tom radnom listu, zaista „Freeze panes“ neće biti od velike pomoći. Takođe, bilo je jasno da nikakve prepravke izvornog fajla nisu poželjne. Problem je bio što su često morale da se upoređuju vrednosti koje su „razbacane“ na više pozicija. Koleginica je delimično rešavala problem pravljenjem kopije radnog lista pa prelaženjem sa jednog na drugi ali ni to nije bilo previše komforno za rad. Kako uvek gledamo da našim polaznicima izađemo u susret konkretnim savetom, ovoga puta smo rešenje našli korišćenjem opcije New Window.

U tabu View nalazi se ikonica New Window.  Klikom na nju otvoriće se novi Excel fajl u kojem će zapravo biti isti sadržaj originalnog fajla. Čak će i nazivi biti isti stim što će biti dodata numeracija 1 za originalni i dva za “kopiju”. Kako Excel ne dozvoljava otvaranje istog fajla dva puta  ovo je jedini način da napravimo identičnu kopiju fajla na kome radimo, s tim što se on pravi samo u memoriji. Zapravo, imate otvorena dva excel programa nad istim fajlom i ovo omogućava da se pristupi različitim delovima istog fajla da bi mogli da uporedite podatke, prekopirate formule ili odradite neke druge opcije.

Jedina razlika u prikazima ova dva prozora je što Excel posle naziva fajla, jednom prozoru dodeljuje :1, drugom :2 i dalje redom ukoliko postoji potreba da se otvori više kopija (napomena: niste ograničeni samo na jednu kopiju!).

Izmedju ovih fajlova/prozora možete prelaziti standardno na ALT+TAB kao izmedju bilo kojih drugih prozora, ili koristiti Arange All opciju (ikonica koja se nalazi odmah pored ikonice New Window i verovatno još jedna od onih za koje se ne zna) kako bi ste prozore poredjali jedan pored drugo ili jedan ispod drugog. Naravno izmena u jednom, reflektuje se na sve ostale prozore. Gašenjem svih kopija prozora gasimo i ovu opciju. Bitno je napomenuti da ne moramo voditi računa o tome koju kopiju po redu gasimo, jer će Excel automatski renumerisati kopije počevši od  :1 (izuzev kada ostane samo jedna kopija koja će nositi ime izvornog fajla).

ZAKLJUČAK

Excel poseduje mnogo toga, i svi smo mi imali najmanje jednu takvu situaciju da kažemo – vidi ovo, tako je kul a nisam znao da postoji! Zato, u nekim kratkim pauzama rada u Excel-u budite malo radoznali, prošetajte malo po tabovima  i bacite pogled na te razne ikonice. Biće sigurno onih koje su vam nepoznate. Za početak pogledajte baš grupu ikonica koja se nalazi pored New Window ikonice, pored već spomenute Arange All, tu se nalaza Split (naćete da ova opcija može na sličan način da vam pomogne kao i New Window), Freeze Panes, Hide i Unhide.

Dejan Pejić

Dejan Pejić

Dejan je preko dve decenije proveo radeći u nekoliko domaćih i tri multinacionalne kompanije. Većinu ovog vremena je bio upućen na napredno korišćenje Excel-a a poslednjih 5 godina radio je kao profesionalni analitičar na poslovima Analitičara prodaje i Biznis analitičara. Poseduje bogato poslovno iskustvo i veliko tehničko znanje koje pokriva širok spektar - Excel, VBA, Tableau, DAX-PBI.

Dejan Pejić

Dejan Pejić

Dejan je preko dve decenije proveo radeći u nekoliko domaćih i tri multinacionalne kompanije. Većinu ovog vremena je bio upućen na napredno korišćenje Excel-a a poslednjih 5 godina radio je kao profesionalni analitičar na poslovima Analitičara prodaje i Biznis analitičara. Poseduje bogato poslovno iskustvo i veliko tehničko znanje koje pokriva širok spektar - Excel, VBA, Tableau, DAX-PBI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *